OV in Nederland


Openbaar Vervoer (OV) is personenvervoer dat openbaar toegankelijk is. Iedereen kan van de vervoerdienst gebruikmaken. In Nederland is op OV de Wet personenvervoer 2000 (Wp2000) van toepassing. Deze wet heeft als doel de kwaliteit en de efficiƫntie van het openbaar vervoer te verbeteren en de kostprijs ervan te verlagen.

Opzet

De Wp2000 gaat uit van decentrale overheden die via het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) subsidie krijgen. Hiermee kunnen zij onder meer stads- en streekvervoer en gedecentraliseerde treindiensten ‘inhuren’ bij een vervoerder. Per concessiegebied kiest de decentrale overheid een vervoerder die de beste kwaliteit, de laagste prijs of een combinatie van beide biedt.
Het Rijk verleent de concessie voor het hoofdrailnet. Deze is tot 1 januari 2015 verleend aan de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Consumenteninspraak

De Wp2000 heeft consumentenorganisaties een formele positie gegeven in het openbaar vervoer. De vervoerder en de decentrale overheden moeten hun plannen vooraf voorleggen voor advies aan consumentenorganisaties. Deze reizigersinspraak is regionaal en landelijk georganiseerd.

Luchtvaart

Ook het vervoer door de lucht met passagiersvliegtuigen is openbaar vervoer. Alleen geldt de OV-chipkaart hier niet als vervoer- en/of betaalbewijs.

Verantwoordelijkheden

OV-bedrijven bepalen samen met hun decentrale overheid de volgende zaken:
  • Soorten reisproducten (abonnementen, kortingsproducten),
  • Oplaadapparatuur (beschikbaarheid, werking)
  • Kaartlezers/poortjes (beschikbaarheid, vindbaarheid, werking)
  • Tarieven per kilometer voor het reizen
  • Teruggave geld bij vergeten uit te checken
Wij verzorgen uit naam van de OV-bedrijven de volgende diensten:
  • Klantenservice OV-chipkaart (voor algemene vragen)
  • Website www.ov-chipkaart.nl (met algemene informatie)
Daarnaast bieden wij zelf automatisch opladen aan reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart. Daarnaast hebben wij diensten ontwikkeld voor de zakelijke markt. Ook vervullen wij de rol van  kaartleverancier, transactieverwerker en Scheme Provider in het OV-chipkaartsysteem.