OV-chipkaart


Translink stond aan de wieg van de OV-chipkaart. We hebben de kaart ontwikkeld, samen met de grote partijen in het openbaar vervoer in Nederland. We kennen de techniek, de mogelijkheden en de moeilijkheden door en door. Samen met onze partners ontwikkelen we de OV-chipkaart verder door. Daarbij maken we gebruik van de technische ontwikkelingen om ons heen. Inmiddels zijn we de verbindende kracht in het OV. U leest er hier alles over.

Wat is de OV-chipkaart

De OV-chipkaart is de basis om zonder zorgen te reizen in het Nederlandse OV. Het is een contactloze chipkaart, die is voorzien van een onzichtbare chip. De chip staat in verbinding met een antenne, die gevormd wordt door vijf koperdraadjes.

Lees verder

Waarom OV-chipkaart

De OV-chipkaart is gemakkelijker en veiliger voor de reiziger. Daarnaast biedt de OV-chipkaart OV-bedrijven de mogelijkheid beter de inzet van capaciteit, middelen en mensen te bepalen. De opbrengstverdeling naar OV-bedrijven vindt sneller en eerlijker plaats.

Lees verder

OV-chipkaartsysteem

Het totale OV-chipkaartsysteem noemen we het Scheme. Er zijn drie fundamentele eisen aan het Scheme gesteld. Deze eisen zijn leidend voor het vaststellen van de inhoud. Het Business Model van het Scheme bestaat uit een aantal rollen. Om deze rollen uit te kunnen voeren, moeten partijen aangesloten zijn op het OV-chipkaartsysteem.

Lees verder

Techniek systeem

Het OV-chipkaartsysteem bestaat uit de centrale backoffice van Translink en aangesloten systemen van OV-bedrijven. Het OV-chipkaartsysteem is één samenhangend systeem met een open architectuur. Dit betekent dat de leveranciers vrij zijn hun eigen apparaten te ontwikkelen. Het OV-chipkaartsysteem bestaat uit vijf niveaus.

Lees verder

Klant worden

Om onze klant te worden, is het nodig om deelnemer in het OV-chipkaartsysteem te zijn. U doorloopt hiervoor het hele aansluitproces. Het maakt niet uit welke rol u wilt vervullen. In dit proces begeleiden wij u in de voorbereiding hierop.

Lees verder

Leverancier worden

Om leverancier te worden binnen het OV-chipkaartsysteem, is het nodig om gekwalificeerd te worden. Nadat u gekwalificeerd bent, kunt u bij ons een aanvraag indienen om uw apparatuur te laten certificeren. Om u voor te bereiden op het certificeringstraject en te ondersteunen in het ontwikkelen van de apparatuur bieden wij een workshop aan.

Lees verder