15 jul 2019


Translink heeft vandaag de 20 miljardste transactie met de OV-chipkaart verwerkt, sinds invoering van de OV-chipkaart in 2005. Het aantal OV-chipkaarten dat in omloop is en het gebruik ervan neemt jaarlijks nog altijd toe. Dat laatste blijkt uit het jaarverslag van Translink.

De OV-chipkaart werd in 2005 geĆÆntroduceerd in Rotterdam. Dat jaar verwerkte Translink 400.000 transacties. In 2018 werden er 2,72 miljard transacties uitgevoerd; 160 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De stijging zet nog altijd door: dit jaar verwacht Translink rond de 3 miljard transacties te verwerken.

Onder transacties vallen OV-chipkaarttransacties, zoals in- en uitchecken, saldo opladen en bestellingen klaarzetten voor de gele ophaalautomaten, zoals een abonnement dat op de kaart moet worden gezet. Alle transacties zijn gevalideerd, alle opbrengsten zijn verdeeld onder de vervoerders en andere zakelijke klanten. 

Het aantal OV-chipkaarten neemt nog altijd toe. In 2018 waren er 14,4 miljoen in omloop; 100.000 meer dan in 2017. De waardering voor de OV-chipkaart is door de jaren heen gestegen; de afgelopen drie jaar is de OV-chipkaart gewaardeerd met een ruime acht. Om het betaalgemak te vergroten en het OV laagdrempeliger te maken, werkt Translink met de Coƶperatie OV-bedrijven aan nieuwe betaalvormen in het OV. De komende jaren komen er betaalmogelijkheden bij, zoals betalen met een bankpas, smartphone of barcode.