10 mar 2021

Reizigers in de stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen vanaf woensdag 10 maart in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard. Het gaat om een proef, in aanloop naar de introductie van nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer in heel Nederland.

Het in- en uitchecken in het OV gaat de komende jaren veranderen. De techniek van de huidige OV-chipkaart is verouderd. Er komt een nieuwe OV-chipkaart en er komen nieuwe betaalvormen bij. In- en uitchecken kan straks ook met een betaalpas, creditcard of met een mobiel. De reiziger bepaalt dan zelf hoe hij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor nog makkelijker. Deze innovaties worden doorgevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

Samenwerking

De OV-bedrijven in Nederland en Translink werken nauw samen in het innovatieprogramma OV-betalen aan de introductie van OVpay. Dit in goede afstemming met leveranciers, de bancaire sector, de regionale opdrachtgevers voor het OV, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en reizigers- en belangenorganisaties. Voor de landelijke invoering van OVpay zijn grootschalige aanpassingen nodig bij alle OV-bedrijven, Translink en de banken. Zo moeten alleen al ruim 60.000 kaartlezers worden vervangen of aangepast aan de nieuwe techniek. Omdat er meerdere concessiegebieden zijn, gebeurt de introductie stapsgewijs.

De proef in Lelystad is tot stand gekomen in samenwerking met de betrokken banken, ICS, Mastercard, Visa, Betaalvereniging Nederland, Translink, Arriva en de overige OV-bedrijven.

OVpay

De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd tussen 2021 en 2023. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk. In dat stadium gaat waarschijnlijk niet alles in een keer goed; de proef is bedoeld om inzicht te krijgen in de ervaring van de reiziger en de werking van de techniek, om het nieuwe OV-betalen verder te verbeteren. De landelijke introductie vindt plaats op het moment dat alles soepel en simpel werkt. In de tussentijd blijft de huidige OV-chipkaart gewoon bruikbaar.

In ontwikkeling

Reizen met een betaalpas of creditcard in Lelystad is een proef; de dienstverlening is nog volop in ontwikkeling. Reizigers betalen het reguliere OV-chipkaarttarief zonder korting of abonnement. Tijdens de proef is het niet mogelijk met korting of abonnement te reizen. Dat volgt later. De proef heeft geen einddatum; na de testfase blijft in- en uitchecken met betaalpas of creditcard mogelijk en wordt het steeds verder verbeterd. In 2019 werd deze betaalvorm met een beperkte groep treinreizigers al succesvol beproefd op het NS-traject Leiden-Den Haag.

Meer informatie

Informatie voor reizigers over de proef in Lelystad: www.arriva.nl/ovpay.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV: www.ovpay.nl.


Op deze sites is een webtool die reizigers inzicht biedt in de reizen die hij heeft gemaakt.